1% - Tág Világ Egyesület - 18225765-1-41

Tág Világ Általános Iskola - OM azonosító: 203159

Tag Vilag Altalanos Iskola

+36 1 7100700

titkarsag@tagvilagiskola.hu

1039 Budapest

Pais Dezső utca 1-3.

Híreink

Víz, te csodás

Nálunk a Tág Világban még a hétvégi munkanapok is jól telnek. Április 22-én ünnepeltük a Föld napját, s az ezt megelőző két napon projektnapokat tartottunk az iskolában. A Kék bolygónak is nevezett Földünk felszínének 71%-át víz borítja, s mivel a víz egyébként is egy izgalmas téma, másrészt nagyon fontos beszélni védelméről és fontosságáról, ezért ezt választottuk témának.

Úgyhogy pénteken minden a víz jegyében telt. Az aula tengerré változott a szebbnél szebb tengeri papír-élőlények által. A projekt megnyitón mindenki esőkabátba vagy esernyő alá bújt, a tanárok pedig érdekességeket és idézeteket mondtak a vízről. Esőt, sőt vihart varázsoltunk a tenyerünkkel és a lábunkkal.
A gyerekek miután csoportokba rendeződtek, a vízhez kapcsolódó csapatnevet találtak ki maguknak és kitűzőt készítettek, amire a csapat által kitalált szimbólumot rajzolták. A csapatok különböző állomások között vándorolhattak, ahol izgalmas és érdekes feladatok várták őket
Volt olyan állomás, ahol a gyerekek plakátokat készítettek a vízről, illetve annak megóvásáról vagy a víztakarékosságról, volt vizespohár kergetés és egyéb izgalmas ügyességi feladat a víz főszereplésével, lerajzolták a vízkörforgás modelljét, sőt, meg is jelenítették azt, néztek filmet a Balaton élővilágáról is. A gyerekeknek lehetősége volt kutatómunkát végezni az élőlények víztartalmáról, egy másik állomáson saját dalszöveget írtak a csapatok a vízről, volt papírszínház, story cube játék, mese írás és dramatizálás is, és még angolul is lehetett tanulni a vízről.

Ebéd után az egész iskola elsétált a Duna partra, ahol az osztályok bemutatták egymásnak vízhez köthető performance-ukat. Az osztályok többek között hullámot, hajót, medúzát, smileyt jelenítettek meg. Ezeket a produkciókat még drónnal is rögzítettük.
A Duna parton az ott sétálóknak a Nagy Citrom Akció keretében olyan citromokat osztogattunk, amelyekre előzőleg hasznos tippeket, figyelemfelhívó üzeneteket, valamint jókívánságokat ragasztottak a gyerekek, és természetesen a víz és a Föld kapcsán fogalmazták meg ezeket is.
Még arra is maradt energiánk, hogy installációkat készítsünk a parton az ott található természetes alapanyagokból: ágakból, kavicsokból, kagylókból. Ezeket az alkotásokat aztán felajánlottuk a Dunának, ami be is kebelezte ezeket az odaérkező hullámaival.

Szombaton egy külsős programon vettünk részt, méghozzá a Budakalászi Művelődési Házban. Itt állatsimogató várt ránk, testközelből ismerkedhettünk kígyókkal és különböző hüllőkkel, betekintést nyerhettünk a „csiga ovi” különleges csigáinak életébe és készíthettünk újrahasznosítható alapanyagokból vázát, virágot, halacskát.
Miután visszaértünk az iskolába a szülőkkel együtt gyönyörűvé varázsoltuk az udvart: ástunk, gereblyéztünk, füvet nyírtunk, virágot ültettünk. Ez nem csupán esztétikai látványt nyújt, hanem a gyerekekben erősíti a felelősség érzetet is, hiszen a növényeket nem elég elültetni, azokat gondozni is kell: azóta minden nap az osztályok felváltva locsolják a virágokat.

Comments are closed.