1% - Tág Világ Egyesület - 18225765-1-41

Tág Világ Általános Iskola - OM azonosító: 203159

Tag Vilag Altalanos Iskola

+36 1 7100700

titkarsag@tagvilagiskola.hu

1039 Budapest

Pais Dezső utca 1-3.

Híreink

Élménydús október

A legkisebbeknél, azaz a Kristály osztályban kezdetét vette a várva-várt betűtanulás, valamint Tengerszem Tündér történetével és a számjegyekkel is elkezdtek ismerkedni a gyerekek. A családokkal közösen a Kis-hárs-hegyi és Nagy-hárs hegyi kilátóhoz kirándultak egy szép napsütéses, élménydús  szombaton. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban pedig édességeket  készítettek és belestek egy régi cukrászüzem kulisszái mögé is.

A Bárka osztály ebben a hónapban a Paprikás-patakhoz kirándult, mivel elérkeztek az erdő témához. Rengeteg csodaszép őszi színekben pompázó levelet, terméseket és egyéb érdekességeket gyűjtöttek a gyerekek, amiből a tanulmányozásukat követően szépséges kompozíciókat készítettek az iskolában. Az erdei ösvényt kísérő patakon kívül vízesést, mészkő „hegyet”, sok kedves fahidad láttak; erdei hangokat, neszeket figyeltek; és még osztályfát is választottak a gyerekek, amihez minden évszakban vissza fognak látogatni, hogy szemügyre vehessék, hogy az adott évszakban mi jellemző a fára.

A Bárkások bemutatták az Én és a család témát lezáró műsorukat, amelyben verseket szavaltak, énekeltek  és meséket adtak elő megcsillogtatva fantasztikus tehetségüket. Még ezen a napon fordult a kocka és a kis színészekből nézők lettek, ugyanis, a Kolibri Színházba látogattak el, ahol  megnézték A bagoly, aki félt a sötétben című előadást, szintén ehhez a témához kapcsolódva. 19-én a Széll Kálmán téren jártak, hogy megemlékezzenek az ’56-os hősökről, majd a Millenáris parkban található mese-játszótéren töltötték az idejüket.

A Szikra osztálynak is izgalmasan indult az október! Az első hétvégén egy kétnapos kirándulásra mentek Visegrádra a Mogyoró hegyi táborba, ahol sokat játszottak kint a szabadban, gyönyörködtek a nem mindennapi kilátásban a Dunakanyarra. Ez a kirándulás egyben projektindító is volt, hiszen ebben a hónapban kezdték el a Csillagos égbolt témát és az estéjüket azzal töltötték, hogy sötétedés után a takarókra kifeküdve ismerkedtek az égbolt tüneményeivel. A második napon egy vezető kalauzolásával bebarangolták a környéket és megismerkedtek az ottani élővilággal is. Látták például azt is, hogy milyen is amikor “izzik a galagonya”.

Kulturális élményben is volt része az osztálynak, ugyanis két filmet is megnéztek: az egyik a témájukhoz kapcsolódott, az Apolló 13 volt, a másik pedig egy érzékenyítő film volt, Az igazi csoda!

A Mag osztály minden ősszel elutazik madárgyűrűzésre a Velencei-tóhoz. Idén októberben 4 napot töltöttek a Templomkertben, ahol sokat gyalogoltak a Madárdal tanösvényen. Bejárták a szikes élőhelyeket, megnézték a sziki sóballát (ami nekik csak szikiblablabla lett), valamint ismerkedtek a nádas élővilágával és még eveztek is. Ezen az úton most Fürge kutya tartott velük.

Sok bokorlakó és vonuló madár került a hálójukba. A gyerekek már biztonsággal felismerik a kékcinegét, széncinegét, a foltos nádiposzátát, a királykát, a jégmadarat. Tudják azt is, hogyan tartsák és engedjék el a függőcinegét, a vörösbegyet, az őszapót és a barkós cinegét.

Ebben a hónapban az Iránytű osztály több izgalmas programon is részt vett. Október 13-án terepi napot tartottak a Börzsönyben, ahol vadászati és növényismereti sétán vettek részt – ez jól kapcsolódott a jelenlegi természetismereti témájukhoz. Érdekes hangokat hallhattak egy vadásztól, sok furcsa állatnyomot és növényt fedeztek fel, sőt voltak olyan bátor diákok, akik még csalánt is kóstoltak.

Október 23-án a Széna téren található 56-os emlékművet látogatták meg, ezután egy kis kutatómunkával pár kvízkérdésre kellett válaszolniuk a gyerekeknek. A munka végeztével hatalmas mulatságot csapott az osztály a közeli játszótéren, ahol a szülinaposaikat is felköszöntötték. Külön élmény volt a számukra, hogy közösen összefogva megcsináltak a gyerekek egy olyan játékot, ráadásul elsőre, melyet a tanév első napján még nem sikerült teljesítenünk. Ebből is látszik, hogy mennyire szuper ez a csapat! 🙂

Az osztály még a Természettudományi Múzeum gombanapjára is ellátogatott, ahol rengeteg friss gombát láthattak és vizsgálhattak meg.

A Tűz és Víz osztály földrajzórán elkészített egy földtörténeti idővonalat. Ez egy 10 méteres papírcsík, amelynek eleje a Föld 4,6 milliárd évvel ezelőtti kialakulását, a vége pedig napjainkat jelzi. Az idővonalon bejelölték a főbb földtörténeti időszakokat és a gyerekek fantasztikus rajzokkal illusztrálták a főbb földtörténeti eseményeket. Két idővonal készült: a Tűz osztályét az emeleten, a Víz osztályét a földszinten csodálhatjuk meg. Az utóbbit a Bárka osztály már fel is fedezte magának 🙂

Október 19-én a gyerekek a Szikla Kórházban jártak, ahol végigvezették őket a földalatti kórház labirintusán. Ezt követően egy rendhagyó történelem órán vettek részt, ahol az 1956-os forradalom előzményeiről kaptak képet. És ha már arra jártak, természetesen bekukkantottak a Várba is.

Vajon a november milyen élményeket tartogat a számunkra…? Alig várjuk! 🙂

Comments are closed.