1% - Tág Világ Egyesület - 18225765-1-41

Tág Világ Általános Iskola - OM azonosító: 203159

Tag Vilag Altalanos Iskola

+36 1 7100700

titkarsag@tagvilagiskola.hu

1039 Budapest

Pais Dezső utca 1-3.

Híreink

Szeptemberi kalandjaink

Itt a Tág Világban már az első hónap tele volt izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal. Íme:

Kis elsőseink, az iskola hagyományaihoz híven nevet választottak maguknak, így lettek Kristály osztály. Ragyognak is minden nap, mint a kristályok 🙂

Mentorosztályukkal, a Magokkal együtt elültették az osztály fáját. Ellátogattak a közeli könyvtárba is, ahol megismerkedtek a könyvtári etikettel és felfedezték a  nekik szóló polcokat. Az elsősök szeptemberi témája a nyár és az ősz volt. A nyár témát filmforgatással (Csiga Bálint kalandjai) és fagyizással zárták, az ősz témát pedig almaszürettel. A leszedett almából almachipset és sült almát készítettek, az iskola minden tanulójának nagy örömére.

A Bárka osztály idei első témája az Én és a család volt. Ezen a témán belül a gyerekek nagyon sokat tanultak magukról önismereti játékok által és egymással is jobban, mélyebben megismerkedtek. Sokat beszélgettek a családról, a barátságról, az érzelmekről, külső-belső tulajdonságokról. A gyerekek készítettek magukról önarcképet, csoportmunkában a testükről alkottak életnagyságú alkotásokat, közösen festettek fel fákat a falra, amelyek az osztály díszei lettek, a digitális táblánál pedig izgalmas feladatokat oldottak meg.

A Szikra osztály első témája a Tűz volt. E kapcsán feldolgozták többek között Prométheusz történetét, vitáztak, érveltek. Animációs filmet néztek a Vezúv kitörésének történetéről. Kutatómunkát végeztek működő és már kihunyó vulkánokról és zsírpapíron megelevenítették a Vezúv árnyékában emelkedő korabeli város képét. Megismertek több más energiahordozót a tűzön kívül, és elhatározták a gyerekek, hogy tudatos energiahasználók lesznek.

A Mag osztály az utolsó évét kezdte el az alsó évfolyamon, sokat nőttek, okosodtak ők is 🙂 Nagy mázlista ez az osztály, ugyanis az ide járó gyerekek 3 kutyával együtt tanulnak, akik sokat segítenek nekik abban, hogy csendesek és rendezettek legyenek, cserében pedig vakarják a pocakjukat. Az osztály indító témája a gyermekjogok, ami kapcsán sokat dramatizáltak. Ráadásul megalkották közösen a Magok Viselkedési Kódexét, röviden a VKM-et.

Az Iránytű osztály az idei évben új osztályfőnököket kapott Angéla és Aliz személyében. A szeptemberük az ismerkedésről, egymásra hangolódásról és a közös szabályaik megalkotásáról szólt. A termükbe szép, új növényeket, és igényes dekorációt kaptak, amiket a gyerekek saját maguk készítettek el. Az osztály egyik tanulója, Lucza Gergő, a Madách Színházban bemutatott Rocksuli-ban játszik, nagyon büszke is rá az egész iskola 🙂

A Tűz és a Víz osztályban Laci és a gyerekek, kihasználták a jó idő nyújtotta lehetőségeket és a szabadban tartották meg a vizuális kultúra tanórákat. Az aktuális témájuk megértéséhez és elmélyítéséhez is hozzájárult a kinti munka, hiszen most tanultak az impresszionista festőkről és a plein-air festészetről. Az iskolai élmények sorát és az emlékeket ezentúl az iskolaudvaron készített, pillanatnyi benyomásokat rögzítő, festmények is őrzik! Szintén a témához kapcsolódóan, 1850-es évek stílusában készítenek a gyerekek lakás maketteket. Arra törekszenek, hogy minél jobban visszaadják a korszak hangulatát az általuk készített lakások.

A fantasztikus komposztföldnek (köszönet érte Etter Márknak) köszönhetően a koktélparadicsom óriási dzsungellé változott a nyáron. A gyerekek Zsuzsával, a biológia és földrajz tanárunkkal ki is szabadították a bazsalikomot és a citromfüvet, ami leérett alatta. De szüreteltek még epret és céklát, felszedték a lila és sárga krumplit és egyből újra elültették, hogy legyen jövőre is. Az uborka és rukkola helyét kigazolták, és vettetek spenótot.

És ez csak egy hónap volt 🙂 Izgatottan várjuk a többit is!

Tág Világ Iskola, ahol kaland a tanulás!

Comments are closed.