1% - Tág Világ Egyesület - 18225765-1-41

Tág Világ Általános Iskola - OM azonosító: 203159

Tag Vilag Altalanos Iskola

+36 1 7100700

titkarsag@tagvilagiskola.hu

1039 Budapest

Pais Dezső utca 1-3.

Híreink

Középkor, Lovagok, Királyok, Iránytűk

Az elmúlt hónapokban az Iránytűk Magyarország témán belül egy különleges időutazáson vettek részt a középkorban. Izgalmas mondákon keresztül ismerhették meg a gyerekek a jelentősebb uralkodókat az Árpád-házi királyoktól egészen Mátyás királyig. A téma keretén belül minden királyról és a hozzájuk kapcsolódó kiemelkedő személyekről (pl. Gellért püspökről, Szent Imréről, Julianus barátról…) a gyerekek portrékat készítettek, felfestettek az osztályterem falára Külüs Laci segítségével egy csodaszép családfát, amire el is helyezték a királyok képeit, életnagyságú királyt és lovagot készítettek, fegyvereket, címereket, kódexlapokat alkottak, a mondákhoz pedig szebbnél szebb illusztrációkat és képregényeket rajzoltak.

A középkori kultúrát kutatva többek között az is kiderült, hogy akkoriban bizony még nem használtak evőeszközöket, így kézzel ettek még a királyok is. A gyerekek ezt hitetlenkedve fogadták, így nem volt mit tenni, a projekt lezárásaképpen muszáj volt saját szemükkel látni ezt a tényt, ezért ellátogattunk a Sir Lancelot Lovagi étterembe, ahol saját kezükkel tapasztalhatták meg az étkezés eme formáját, s betekintést nyerhettek a középkori lakomák egyéb jellegzetességeibe is.

A Magyar Nemzeti Múzeumban is jártak a gyerekek, ahol egy interaktív drámapedagógiai foglalkozáson vettek részt, ezzel is elmélyítve és bővítve ismereteiket a középkori és a lovagi kultúráról. A gyerekek csoportmunkában szerveztek várvédelmet, berendezték a vár termeit, még ünnepséget is szerveztek a hadjáratról hazatérő király fogadására. Ráadásul korabeli jelmezekbe is bújhattak, sőt, még pénzt is vertek.

Az ily módon elsajátított ismereteket, mondákat, az osztályban megrendezett lovagi tornák keretén belül összegeztük a gyerekekkel, ahol mind a tudásukat, mind pedig az ügyességüket megcsillanthatták.

Comments are closed.